Общи условия за покупко-продажби през  онлайн магазин www.banderolshop.com.

II. Поръчки/заявки за покупка/и

Подаване на поръчки/заявки за покупка/и

Поръчка/Заявка за покупка се подава от Клиента чрез  последователно  изпълнение на следните действия:
1. След въвеждане на валидни потребителско име и парола на определените места в www.banderolshop.com, Клиентът  натиска виртуалния бутон „Вход” и получава достъп до формата за подаване на заявки за покупка на стоки и аксесоари
2. Клиентът определя вида и количеството на стоките /аксесоарите и потвърждава направената заявка чрез натискане на виртуален бутон „КУПИ” 
3. Клиентът въвежда информация за адреса на доставка,

4. Клиентът избира начина на плащане,

5. Клиентът отбелязва съгласие с общите условия,
6. Заявката за покупка на стока през www.banderolshop.com се счита за извършена след натискане на бутона „ПЛАЩАНЕ,,

При посочени непълен, неверен или грешен адрес, email  и/или телефонен номер при подаване на поръчката/заявката, същата се счита за невалидна и www. banderolshop.com не пристъпва към  нейното изпълнение.

4. Приемане на поръчката/заявката

Заявката за покупка се приема от Banderol Shop  чрез изпращане на съобщение до е-mail адреса на Клиента!

Заявката поражда действие между страните след проверка на наличността на заявената за покупка стока и след потвърждаване на валидността й чрез изпращане на съобщение на е-mail адреса на Клиента или чрез потвърждаване на посочения от Клиента телефонен номер.

III. Доставка

Заявената за покупка стока(дрехи или аксесоари) се доставя на посочения от Клиента адрес за доставка в следните срокове:

– най-късно до 7 (седем) работни дни за страната 

– най-късно до 22 (двадесет и два) работни дни – за територията на страната ако стоката не е налична.

– доставките за България са безплатни над 100лв.

Доставките се извършват чрез куриерска фирма Еконт! 

Предварително поръчаните артикули ще бъдат изпратени веднага щом бъдат налични .Сумата ще бъде приспадната в същия ден, в който е направена поръчката, въпреки отложената дата на доставката.

Облеклата с предварително направена поръчка по индивидуални размери, изисквания и критерии  на Клиента не подлежат на намаление!

www.banderolshop.com не гарантира наличността на поръчаните артикули! В случай, че стоката ( дрехи и аксесоари) е изчерпана или не е  налична към момента на заявката и  при невъзможност за изпълнение на задълженията си, поради причина, че не разполага със заявената за закупуване стока( дрехи и аксесоари) в наличност и невъзможността за доставка от страна на доставчиците си в рамките на 24 (двадесет и четири) часа след получаване на заявката за покупка, Клиентът се уведомява за изчерпването на стоката чрез изпращане на съобщение на посочения при регистрацията e-mail  адрес или чрез обаждане по телефона. www.banderolshop.com ще възстанови стойността на поръчаните стоки/ артикули или ще промени поръчката по желание на Клиента, предоставяйки му възможност за избор на сходни стоки (дрехи и аксесоари)!

Стоката се предава на Клиента или на трето лице, което приема и потвърждава получаването на същата от името на Клиента като подписва придружаващите стоката документи. В случай, че Клиентът не бъде намерен в срока за доставка на посочения от него адрес или не бъде осигурен достъп и условия за предаване на стоката в този срок, www.banderolshop.com се освобождава от задължението си да достави заявената и  закупена стока ( дрехи и аксесоари). Клиентът може да потвърди желанието си да получи стоката и след изтичане на срока за доставка, в който не е бил намерен на адреса, като поема всички разходи по повторната доставка. В този случай започва да тече съответно нов срок за доставка от момента на потвърждението по предходното изречение.

Поръчките, направени отделно в рамките на 24(двадесет и четири )часа ще се доставят отделно, освен ако изрично не е направено писмено заявление по имейл или Клиентът не се е свързал с представител на онлайн магазин www.banderolshop.com , или  се осъществи обратна връзка от страна на www.banderolshop.com!

www.banderolshop.com не носи отговорност за закъснения при превози, причинени от метеорологични условия, въпроси или други обстоятелства и  кризи, породени от епидемиологичната обстановка в световен мащаб  COVID 19, извън контрола на  www.banderolshop.com.

Моля, имайте предвид, куриерите не правят доставка или приемане на пратки на следните български празници и/или неработни дни, произтичащи от тях: 1 януари, 3 март, Великден, 1, 6, 24 май, 6, 22 септември, 24, 25, 26 декември – Коледа,31 декември  и други, възникнали поради обстоятелства породени от епидемиологични  кризи в световен мащаб, като COVID 19!

БАНДЕРОЛ ООД. Всички права запазени.